Vakuumpumper bruges til varmepumper, klimaanlæg og meget andet. Inde i din vakuumpumpe sker der mange ting, der er med til at køle ned eller varme noget op. Derfor er der også en smule vedligeholdelse, når det kommer til disse pumper. Engang imellem skal der skiftes olie. Hvor ofte olien skal skiftes, kommer an på, hvilken olie du vælger. Der er mange forskellige olier at vælge mellem, og de skal kunne holde til høje temperaturer, skal ikke absorbere for meget vand og skal opfylde mange andre krav. Du kan læse mere om de forskellige olietyper på https://granzow.dk/produkter/vakuumpumper/olie-fedt-smoerelse og få hjælp til at finde rigtige olie til din vakuumpumpe.

Mineral olier

Mineral olie er forarbejdet råolie. Den slags olier kan ikke holde til for høje temperaturer, og hvis de opnår for høj temperatur, skal der skiftes olie meget hurtigere. Mineral olier kan dog holde til de fleste vakuumpumper. Der findes også halvsyntetiske olier, der er produceret under højt tryk. De har højere modstandsdygtighed overfor varme, og der kan gå længere mellem olieskift. Til gengæld er mineral olier modstandsdygtige overfor hydrolyse. Det vil sige, at de ikke bliver påvirket i så høj grad af vandoptagelse.

Syntetiske olier

Som navnet angiver bliver syntetiske olier produceret ved hjælp af kemiske reaktioner. Fordi de kan produceres kemisk, kan de også få specielle egenskaber og bruges til vakuumpumper, hvor mineral olier ikke kan opfylde kravene. Der er mange forskellige former for syntetiske olier. PAO olier kan bedre holde til varme temperaturer end mineral olier og bliver ikke så påvirket af andre kemiske stoffer. De kan desuden også bruges til lave temperaturer, og deres modstandsdygtighed overfor hydrolyse er lige så god som hos mineral olier. Ester olier kan hole til høje temperaturer, men har ikke så stor modstandsdygtighed for hydrolyse i modsætning til mineral olie. Der er derfor nogle specielle vakuumpumper, de ikke kan bruges til. PFPE olier bliver ikke påvirket i så stor grad af andre kemiske elementer. Derfor anvendes de til pumpning af specifikke oxiderende stoffer.

Olie til diffusionspumper

Diffusionspumper er lidt anderledes, da de er designet til at pumpe gas rundt. Olie til diffusionspumper er derfor en kategori for sig selv. De skal have lavt damptryk, skal ikke påvirkes af andre kemiske stoffer i så høj grad og skal have en høj overfladespænding. Der er en del andre krav, og det kommer an på den enkelte diffusionspumpe hvilken olie, der opfylder de specifikke krav til den specifikke pumpe.

Generelt

Den olie, du skal vælge til din vakuumpumpe, kommer som sagt an på temperaturen. Hvis en pumpe bruges til at holde noget koldt, kan olien komme i kontakt med kondenseneret vand, hvilket kan påvirke smøreegenskaberne. Hvis pumpen skal bruges til at varme op, er der også forbehold at tage, eftersom olien skal holde til bestemte temperaturer. Til sidst kommer det an på, hvad der skal pumpes. Specifikke olier kan komme i kontakt med specifikke kemiske stoffer, og den forkerte olie kan i nogle tilfælde give brandfare. Søg professionelle råd eller undersøg, hvilke olier din vakuumpumpe kan bruge for at finde den rigtige.